Tsjechoslowaakse Wolfhond
{youtube}svNm3S1NCd8{/youtube}
De Tsjechoslowaakse Wolfhond is een relatief ‘jong’ ras.
In 1955 presenteerde Ing. Karel Hartl op een kynologisch congres te Praag, in het voormalige Tsjecho-Slowakije, zijn plannen voor een biologisch experiment. Bij de nakomelingen werd goed gekeken naar de anatomische en fysiologische verschillen met hun ouders. En de F3 en F4 generaties werden doorgaans ingezet als diensthond. De wolvin Brita werd ook gekruist met de Duitse Herder Kurt z Vaclavky (2e bloedlijn) en zij is dus de stammoeder van de eerste twee lijnen van de TsW.Wolvin Brita en Duitse herder Kurt z Vaclavky Een derde lijn ontstond ook in het Tsjechische landsdeel.
In 1970 werden de meeste hybriden naar nieuwe kennels van de grenswacht van Bratislawa in de buurt van Malacky gestuurd. De vice commandant van de bovengenoemde kennels, Majoor Frantisek Rosik, nu de ere president van de Slowaakse TsW club in Bratislava, is ongetwijfeld de belangrijkste persoon geweest voor de ontwikkeling van het ras in Slowakije. In Malacky werd de derde wolf, Sarik, gekruist met de hybride teef van de F3 generatie, Xela z Pohranicni straze (4e bloedlijn). De naam Tsjechische Wolfhond werd veranderd in Tsjechoslowaakse wolfhond waaronder het ras later erkend werd.
De laatste uitbreiding van de genen poule was de kruising van de wolvin Lejdy met de Duitse herder reu Bojar von Schotterhof. Tot de belangrijkste resultaten van het experiment behoorde de conclusie, dat een kruising van wolf en hond, in principe mogelijk is. Op 20 maart 1982 werd in Brno de Club van fokkers van de Tsjechoslowaakse Wolfhond opgericht. |