Tamaskan Dog

De Tamaskan is ontstaan na onenigheid bij de Utonagan, die weer een afsplitsing is van de Northern Inuit.

In 2003 besloten een aantal Utonagan fokkers met een klein groepje af te splitsen van de Utonagan Society, en onder de naam ‘British & International Utonagan Society’ verder te gaan.

In 2006 werd de ‘British & International Utonagan Society’ opgeheven, en werd het ‘Tamaskan Dog Register’ opgericht.
Aan de basis van de Tamaskan staan 4 kennels: Blustag, Blufawn, Alba & Moonstone.

De Utonagan honden werden ‘omgedoopt’ tot Tamaskan en de ‘Husky’ kruisingen uit Finland werden toegevoegd aan het bestand fokhonden.
De eigenaar van de Polar Speed kennels uit Finland waar de honden vandaan kwamen, was ook in het bezit van een Amerikaanse Wolfhybride en een Tsjechoslowaakse Wolfhond die hij gebruikte in zijn fokprogramma.

Omdat de genetische basis van de Tamaskan nog erg klein was werd er vervolgens in 2009 een Saarloos Wolfhond ingekruist en in 2010 een Siberische Husky.

In 2012 zijn er een aantal Tamaskan DNA getest op ‘wolvenbloed’, hieruit zijn positieve resultaten naar voren gekomen waaruit blijkt dat de Tamaskan toch niet helemaal vrij is van ‘wolvenbloed’.
De TDR (Tamaskan Dog Register) heeft toen besloten het motto, die tot dan toe werd gebruikt voor het ras, ‘Wolfdog without the Wolf’ te laten vervallen om mensen niet op het verkeerde been te zetten.

Bij de Tamaskan kan je dus wel degelijk van een Wolfhond spreken.

©Tamaskan

THE WOLFDOG

Tranquilo Rayo de Sol Atropa Bella Donna